Echografie

Echografie van het bewegingsapparaat zonder dat u daarvoor naar het ziekenhuis hoeft te gaan, en zonder verwijzing van arts.

Wat is echografie?

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De fysiotherapeut dient hiervoor een uitgebreide scholing te volgen en speciale echo-apparatuur in de praktijk te hebben. Met deze techniek kunnen er opnamen worden gemaakt van uw houdings- en bewegingsapparaat. U kunt hierbij denken aan gewrichten, botten, spieren, slijmbeurzen, pezen, kapsel en banden.

Hierdoor zijn we snel in staat om diverse aandoeningen aan bijvoorbeeld de schouder, elleboog, pols, heup, knie of de enkel te beoordelen.

Hoe werkt echografie?

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Met behulp van een gel worden deze geluidsgolven middels een kop (“transducer”) het lichaam ingestuurd en door de verschillende weefsels teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer omgezet in beeld. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Een echografisch onderzoek duurt gemiddeld 25 minuten.

De voordelen van echografie

Echografisch onderzoek is snel, gemakkelijk en pijnloos. Bovendien is het onderzoek niet schadelijk en kan zo vaak als nodig is herhaald worden. Een ander groot voordeel van echografie is dat we ook dynamische beelden (filmpjes) kunnen maken van een gewricht. Dit is bij o.a. röntgen- en MRI-onderzoek niet mogelijk (alleen statische beelden). Met de uitkomsten van het echografisch onderzoek kunnen we snel een diagnose stellen. Deze diagnose vormt de basis van uw persoonlijk behandelplan. Tijdens het behandeltraject wordt u begeleid door een van onze deskundige fysiotherapeuten of Cesartherapeut. Ook tijdens de behandeling kunnen we echografisch onderzoek uitvoeren, om zo tussentijds te kunnen evalueren. Op die manier kunnen we steeds nagaan in hoeverre het herstel gevorderd is en welke vervolgstappen noodzakelijk zijn. Indien nodig verwijzen we u door naar uw huisarts of specialist.

 

 

Klachten

Echografie is uitermate geschikt voor onderstaande klachten aan:

 • Spieren: scheuren, littekens

 • Pezen: peesontstekingen, scheuren, kalkafzetting

 • Slijmbeurzen: slijmbeursontsteking

 • Gewrichtsbanden: verstuikingen, scheuren

 • Kapsels: kapselontsteking, scheuren

 • Kraakbeen: gewrichtsslijtage, defecten

 • Botten: losse botfragmenten, botbreuken

 • Zenuwen: op tunnel, zoals bij het carpaal tunnel syndroom

  De echografie wordt in onze praktijk ook ingezet door de (kinder)bekkenfysiotherapeut. Verdere informatie hierover kunt u lezen bij deze specialisatie.

   

  Als u verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

  Aanmelding voor  echografisch onderzoek (evt. in combinatie met behandeling) kan middels het aanmeldformulier op de website, en ook telefonisch (073-5222115) of aan de balie (tussen 8.30 u. en 13.00 u.).