Dry Needling

 

Behandeling van spierknopen

Dry needling is een behandelmethode die gebruikt wordt bij pijnklachten die veroorzaakt worden door de spieren.
Als spieren langdurig gespannen zijn ontstaan er spierknopen of triggerpoints in de spier. Dit zijn kleine verhardingen in een spier die naast lokale pijn ook pijn in een ander gebied kunnen veroorzaken.


Tijdens de behandeling wordt er door middel van een zeer dunne acupunctuurnaald een triggerpoint aangeprikt. De spier vertoont hierdoor een reflex, de spier spant zich kort aan en ontspant daarna. Het triggerpoint wordt hiermee opgeheven, waardoor de pijn vermindert en de spierfunctie verbetert.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich kort aan, dit kan als een krampgevoel aanvoelen. Hierna ontspant de spier zich. Na de behandeling kunnen de behandelde spieren moe en zwaar aanvoelen.  Dit is meestal van korte duur.

Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen ontstaan door een acuut incident(een verkeerde beweging  of ongeval), maar ook door een langdurig verkeerde houding of een gebrek aan beweging.


Dry needling is geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling. Het is dus ook belangrijk om de ontstaanswijze van de triggerpoints aan te pakken door middel van oefentherapie of houdingscorrectie.