Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
 

Indicaties

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen; 
  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn; 
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek; 
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten; 
  • heupklachten.
     

Intake en onderzoek

De eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je de klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.
 

manueel1

Behandeling

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Peter Falke:

Bezoek hier de pagina van Peter Falke
(Psychosomatisch) Fysiotherapeut / Manueel therapeut

manueel2